Nytt styret for Helix, høst 2019

Det ble holdt et nytt styremøte for Helix mandag 2. september 2019. På møtet ble det vedtatt et nytt styre som skal lede Helix gjennom høstsemesteret 2019.
Det nye styret består av leder Liv Ingeborg Bertnsen, nestleder Thorstein Eliassen, økonomiansvarlig Marte Strømmen, arrangementansvarlig Ida Emilie Bjørlo, PR-ansvarlig Maria Pham og medlemsansvarlig Isak Aas Nygård.
Det nye styret ser frem til et godt semester med mange kommende møter med nye og gamle medlemmer av Helix.

Takk til Sharifa Buchana og Emilie Østby Granviken som avslutter sitt verv i Helix.
Det forrige styret har oppnådd mye det forrige året som fulgte. Mange nye mennesker og god stemning på alle arrangementene.

Vi i Helix ser frem til et nytt og spennende semester. Håper vi ses. :D

helix høst styret2019.jpg

Strandryddedagen 2019 / Coastal Cleanup day 2019

Helix deltok på årets strandryddedag, 4. mai 2019.
Fantastisk bra oppmøte og utrolig godt jobba. Studenter fra UiT var ivrige på å rydde opp i naturen. Vi fikk besøk av mange lokale beboere, familier og naturelskere som også ville delta på ryddinga. Hundrevis av søppelsekker ble fylt med søppel funnet langs kysten. Tromsø kysten har nå blitt litt renere. <3

Hjemmelaget drivstoff; rett fra hagen

Hjemmelaget drivstoff; rett fra hagen

Biodrivstoff har de siste årene blitt kjent i det allmenne, blant annet ved å være et alternativ til tradisjonelle kilder til energi, slik som kull og olje. En av de desidert største verdiene, med Parisavtalen i ryggen, er at biodrivstoff kan føre til en reduksjon av klimagassutslipp og en økning av jobbmuligheter. I tillegg kan det bidra med økt energiuavhengighet hos avsidesliggende småbyer.

Er du vår nye redaktør?

Er du vår nye redaktør?

Helix – Organization for Biotechnology and Life Sciences lyser ut en frivillig stilling innen redaksjonsarbeid og mindre assistentoppgaver for PR-ansvarlig. Stillingen er basert på frivillig arbeid og er derfor ikke tilgodegjort. Derimot belønnes det med både attest og referanser etter utført arbeid, noe som kan komme stillingsinnehaveren til gode etter endt arbeid. Vi har ingen kvalifikasjonskrav, men ønsker naturligvis at du er interessert i bioteknologi og skriver godt!

Når Bioteknologiselskaper i Tromsø står sammen

Når Bioteknologiselskaper i Tromsø står sammen

De bioteknologiske selskapene Marealis, Calanus og Biotec Betaglucans annonserte tidlig på klyngemøtet, i regi av Biotech North, at de kom til å stille med felles stand på Supply Side West (SSW) 2017 i Las Vegas, USA. Dette er en årlig messe der produktutviklere kan presentere ferdig produkt, markedsføre det og ikke minst danne basis for gode avtaler. I tillegg er det en god møteplass for å spre kompetanse, samt knytte nettverk. Etter konferansen tok vi i Helix kontakt med nøkkelpersoner i disse bedriftene som har besvart noen spørsmål i forbindelse med turen til Las Vegas.

Kan dagens kjøttproduksjon flyttes til et laboratorium?

 

Peter Verstrate fra Nederland er sivilingeniør i mat-teknologi og det har nylig blitt publisert en artikkel i Teknisk Ukeblad som omhandler forskningen hans. Der forteller han om hvordan man kan gjøre dagens matproduksjon mer miljøvennlig, effektiv og ikke minst bærekraftig. Målet er å kunne dyrke frem en rekke produkter fra dyr, deriblant kjøtt, i et laboratorium. Pr nå har man dyrket opp kjøttdeig ved bruk av næring i form av serum og blod fra kalvefostre. Fordi serumet må hentes fra kalver før det er dannet antistoffer, er dette en prosess som er upraktisk, og ikke ønskelig i fremtiden. Verstrate har som mål å få cellene til å vokse på næring produsert av bakterier. Dette er noe han ikke ser på som umulig, da dette bygger på samme prosess som sees i dyrkningen av insulin.

Så hvordan dyrker man egentlig kjøtt i et laboratorium? Dette gjøres ved å hente ut muskelceller fra kuer som så blir så modnet frem i laboratoriet. På denne måten får man dyrket frem enkeltceller noe som gir en konsistens på linje med kjøttdeig. Målet i fremtiden er dog å også kunne produsere biff, men man er da avhengig av en kunstig fremstilling av et åresystem, enten ved bruk av stamceller som utvikler seg til årer eller ved bruk av 3D-printing.

Dette åpner opp for en spennende fremtid! Les hele artikkelen på: 

https://www.tu.no/artikler/verdens-forste-kunstige-hamburger-kostet-350-000-dollar-innen-tre-ar-kan-prisen-vaere-nede-i-20-kroner-kiloen/408403?utm_source=newsletter-2017-09-30&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

 

 

Hva er epigenetikk?

Hva er epigenetikk?

Noe som øker i omfang i dag, er psykiske lidelser hos unge. Spesielt «lette» psykiske lidelser som angst og depresjoner. Disse øker også på verdensbasis, og er en av de største grunnene til at folk blir uføre. Behandlingstilbudet som finnes i dag er mangelfullt, og i stedet for å behandle årsak er fokuset på symptomer