Kan dagens kjøttproduksjon flyttes til et laboratorium?

 

Peter Verstrate fra Nederland er sivilingeniør i mat-teknologi og det har nylig blitt publisert en artikkel i Teknisk Ukeblad som omhandler forskningen hans. Der forteller han om hvordan man kan gjøre dagens matproduksjon mer miljøvennlig, effektiv og ikke minst bærekraftig. Målet er å kunne dyrke frem en rekke produkter fra dyr, deriblant kjøtt, i et laboratorium. Pr nå har man dyrket opp kjøttdeig ved bruk av næring i form av serum og blod fra kalvefostre. Fordi serumet må hentes fra kalver før det er dannet antistoffer, er dette en prosess som er upraktisk, og ikke ønskelig i fremtiden. Verstrate har som mål å få cellene til å vokse på næring produsert av bakterier. Dette er noe han ikke ser på som umulig, da dette bygger på samme prosess som sees i dyrkningen av insulin.

Så hvordan dyrker man egentlig kjøtt i et laboratorium? Dette gjøres ved å hente ut muskelceller fra kuer som så blir så modnet frem i laboratoriet. På denne måten får man dyrket frem enkeltceller noe som gir en konsistens på linje med kjøttdeig. Målet i fremtiden er dog å også kunne produsere biff, men man er da avhengig av en kunstig fremstilling av et åresystem, enten ved bruk av stamceller som utvikler seg til årer eller ved bruk av 3D-printing.

Dette åpner opp for en spennende fremtid! Les hele artikkelen på: 

https://www.tu.no/artikler/verdens-forste-kunstige-hamburger-kostet-350-000-dollar-innen-tre-ar-kan-prisen-vaere-nede-i-20-kroner-kiloen/408403?utm_source=newsletter-2017-09-30&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter